MARTINE VERANNEMAN

Ik ben geboren in Roeselare, in 1969, toen alles nog hippie was. Mama’s naaiden zelf kleren met Burda patronen. Grote winkelketens bestonden nog niet. Al op jonge leeftijd was ik zelf  creatief in de weer met wol, stof, papier en schaar voor mijn barbies en andere naaiprojectjes. Als klein meisje volgde ik mijn vader naar de tekenacademie. De stikmachine van mijn mama vond ik ook snel heel boeiend. 

Sinds mijn 16de wist ik dat ik een toekomst wilde in de mode. Ik droomde van een carrière als ontwerpster. Als voorbereiding op verdere studies ging ik Textiel ontwerp studeren in Kortrijk. Na een graduaat opleiding gevolgd door de opleiding stylisme-modelisme aan het Franstalig instituut Haute école Fransisco Ferrer te Brussel ben ik gestart in de ontwerpafdeling voor kinderschoenen. Ondertussen volgde ik ook lessen patroontekenen en modeontwerpen in avondonderwijs. Ik heb warme herinneringen aan mijn vakantiejobs bij Griet Vandewiele, een modeontwerpster uit Kortrijk. Daar mocht ik met naald en draad aan de slag en naaide ik stoffen bloemen of kleine knoopjes op prachtige bruidsjurken.

Na verschillende werkervaringen in de kinderkleding sector was de tijd rijp om op eigen benen te staan. In 2007 startte ik mijn eigen meisjes kledinglijn Blathine.

Ik combineer Blathine met lesgeven in patroontekenen in het volwassenonderwijs.  Ik hou er van mijn kennis te delen met gemotiveerde cursisten. 

Met de stoffen van deze meisjescollectie maak ik soms ook kleding voor mezelf. Uit de enthousiaste reacties groeide het idee om een damescollectie te beginnen. Tien jaar na de start van Blathine is het zover: de lancering van de nieuwe lijn “Ma Reine et moi”. Het wordt een vrouwelijke collectie met bloemrijke, geplisseerde stoffen, geaccentueerde tailles en veel kleur. 

De inspiratie voor de naam vond ik bij mijn marraine, die naast mijn doopmeter ook mijn muze is. Ze leerde mij breien en haken tijdens het meezingen van Franse chansons. Ze bezat een werklust en levensmoed waar ik me graag aan spiegel. Koppig doorzetten, dat heb ik van haar...

Op 6 januari 2018, de dag dat marraine 102 zou geworden zijn, open ik mijn eerste pop-up. Twee maanden lang kan je in de Diestsestraat 206 in Leuven exclusief genieten van Ma Reine et moi. De collectie sluit perfect aan bij Blathine: moeder en dochter kunnen zich nu in dezelfde stijl kleden. 

Vanaf nu werk ik enkel nog op bestelling. Maak een afspraak of kom de collectie bewonderen tijdens een van de open-deur dagen.

 

Heb je vragen over mijn collectie, aarzel niet om contact op te nemen!

 

Groetjes, Martine